Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için kuruma yapılan ilk başvurudur.
Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için sınava girip başarılı olamayanların tekrardan belge almak için kuruma yaptığı başvurudur.
Yeniden belgelendirme şartları Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan Ulusal Yeterliliklere göre belirlenir.
Adayın Mesleki Yeterlilik Belgesinin süresi dolmadan aşağıdaki birinin olması durumunda;
Belgelendirilmiş kişinin kapsam genişletmek için yaptığı başvurudur.
Sınav ve belgelendirme yönetmeliği gereği adaylar, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen sınavlarda sadece tercih edecekleri “yeterlilik birimi” bazında da sınava girebilme hakkına sahiptirler. Yeterliliğin bazı birimlerinden başarısız olmuş kişiler, başarısız olduğu birimlerden sınavlara katılabilir ve başarı olması halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir. Birim birleştirmek için tekrar sınava girecek olan adaylardan diğer yetkili belgelendirme kuruluşundan alacağı “Yeterlilik Birimi Başarı Belgesi” istenir.
Gözetim, belgelendirilmiş kişinin belgelendirmeye esas olan ulusal yeterlilik şartlarına uygunluğunun belirli zaman aralıkları ile izlenmesi ve kayıt altına alınmasıdır.
Kişinin yeterliliğinin devam ettiğini izlemek amacıyla belgenin verilişinin her yeterlilik kapsamında belirtilmiş sürelerde aday takip formuna işlenmiş tarihlere göre belgelendirme kuruluşu tarafından hazırlanan Gözetim Takip Formu aracılığı ile değerlendirme yapılır.
Adayın performansı, mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi içinde, ikinci yılın sonundan itibaren en az bir kez gözetime tabi tutulur. Adayın çalıştığı iş yerinden ilgili meslekte çalıştığına dair bir yazı istenilir ya da yeniden gözetim değerlendirme yapılarak mesleki bilgisinin güncelliği sorgulanır. Belgenin getirilmesine ilişkin sorumluluk adaya aittir. Sınav başvuru aşamasında bu bilgiler adaya söylenerek sözleşmesi imzalatılır. Aday sınavdan başarılı olup Yeterlilik belgesini almaya hak ettiği zaman Mesleki Yeterlilik Belgesi ve sözleşme adaya ulaştırılır. Aday ulusal yeterlilikte belirtilen gözetim sıklığında (ortalama 2. yılın sonunda) gözetim formunun dolduracağına ya da çalıştığı kurumdan yazı getirmesi bilincinde olmalıdır. Getirmediği takdirde belgesi askıya alınır ya da iptal edilir.
Aşağıda belirtilen durumlar yıl sonu gözetiminde ya da yıl içerisinde tespit edildiğinde, uygunsuzluğun durumuna göre belge askıya alınır ya da iptal edilir.
Yapılan kontroller sonrasında şartların karşılanmadığı tespit edilirse, belge belirli bir süre askıya alınabilir. Bu süre uygunsuzlukların durumlarına göre 15 gün ile 6 ay arasında değişir. Belgelendirilmiş kişinin, askıya alma gerekçelerini ortadan kaldırması durumunda; söz konusu belgenin askıdan alındığı USTA web sitesinde yayınlanır. Durum MYK’ye bildirilir.
Belgesi askıya alınan kişiden açıklama kusur/ihlaline ilişkin açıklama talep edilir. Açıklamalar tüm bulgular ışığında değerlendirilir. Mevzuat yönünden hukuki haklılıkları ile mücbir sebeplere belgelerle dayalı ifadesi uygun bulunması halinde MYK'ya bilgi verilerek gerekli hallerde görüş alınarak belge sahibine belgesi yeniden kullandırılır. Açıklama talebi ile sonuçlandırma süresi 30 iş gününü geçemez.
Belgelendirilmiş kişinin, askıya alma gerekçelerini ortadan kaldırması durumunda; söz konusu belgenin askıdan alındığı USTA web sitesinde yayınlanır. Durum MYK’ye bildirilir.
Askıya alınma gerekçeleri ortadan kaldıramadığı durumda, belgenin iptali yoluna gidilir. Bu durum belge sahibine yazılı olarak bildirilir ve belgenin iptal işlemi başlatılır.
Belge aşağıdaki durumlarda iptal edilir:
USTA, belgenin geri alınması ve sözleşmenin iptal edilmesine dair kararları, web sayfasında yayınlama hakkına sahiptir. Belge geri alındığında belgelendirilmiş kişinin adı belgeli kişiler listesinden çıkarılır. Belgelendirilmiş kişi, belgenin geri alınması ve sözleşmenin iptali kararının tebliğinden itibaren belgenin kullanımını durdurur. Belge Kullanım Sözleşmesi ile kendisine verilen belgeyi tebliğ tarihinden itibaren 15 iş günü içerisinde USTA’ ya iade eder. Belgelendirilmiş kişi sözleşmesi iptal edildiği tarihten itibaren 30 gün dolmadan yeni müracaat yapamaz.
Her belgelendirme programı için belge geçerlilik süresi, her belgelendirme programı için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan Ulusal Yeterliliklere göre belirlenmektedir. Belge geçerlilik süresi sonrasında belgenin yenilenmesi gerekmektedir.